CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, 25 November 2014

Jangan jadi fake boleh?

Situation #01

Tengah online... Scroll tumblr.. Syok woo.. too lazy to do anything. Padahal tengah kerja ni.. Tapi disebabkan takde keje, so ngadap ni jelah sampai pukul 5 jawabnya.

Tengah sedap scroll tumblr ni, tiba tiba kak kams intercom aku.

Kak kams : Fisya, you rajin tak? i tau you kan rajin..
Me : Kenapa?
Kak kams : Tolong pegi kedai india dekat atas tu boleh tak? Belikan keropok ke pape ke.. Lapo lah...
Me : Huh... Fisya malaslah.. Sorry....
Kak kams : Ala... Oklah.. Takpe... bye bye

Then i was thinking... Memanglah agak sedih si kak kams ni takde orang tolong belikan dia any tidbits, but sometimes, we have to think bout ourself too kan.. Kalau malas or tak boleh tolong, cakap jelah jujur TAK BOLEH TOLONG. Janganlah jadi fake kan.. Kalau jadi fake pun, tolong orang secare terpaksa tapi dalam hati mengomel-ngomel itu ini, itu kan tak ikhlas namanya.. Tah tah pahala pun tak dapat.. Okay okay.. aku taknak lah cite dosa pahala. But just nak cakap, we have to be honest eventhough we could not make it. InsyaAllah orang tu boleh faham..

And kepada orang tu jugak, let just say orang A lah okay ? benda simple camtu (benda boleh buat sendiri tu) kalau boleh buat, buat lah sendiri ye aok? Kau malas, kau suruh orang B buat, orang B malas nak buat, last last kau mintak orang C yang buat.. Orang C yg jadi mangsa.. Kesian orang C.. Sad sad.. haha

*Dalam situasi ni, orang C tu kak A'sha. Hahaha

0 dedaun pudina: