CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, 8 October 2011

faktor bala.

Hye everyone!
How are you??
You’re good?
Alhamdulillah..
Me?i’m great..
Thanks for asking..
Okay aku sekarang nie kat subang jaya..
Duduk rumah akak sedara aku..
Actually bukan tu bukan topic aku sekarang..
Sekarang nie aku nak share sikit pasal apa yang aku baca..
Aku baca buku “kenapa Allah murka”
Actually aku dah baca banyak buku,tapi aku nak share dulu kat y’all pasal apa yang aku baca kat buku nie…
Aku nak share sikit lah okay..
Hope y’all suka n jadikan ini satu pengajaran..
Okay aku nak share factor-faktor or punca berlakunya bala..
Ade faktornye okay..
Y’all ingat Allah sengaje ke nak turunkan bala??
Tak okay..
Ada sebab nya..
So aku akan senaraikan sikit  okay apa yang aku ingat..
Then if y’all terasa,faham-faham sendiri lah okay..
Aku terasa jugak..
N aku akan cuba memperbetulkan diri aku..
1.       Ilmu islam akan beransur hilang sikit demi sedikit.
2.       Umat islam sanggup ikut jejak langkah yahudi n nasrani dalam bentuk tindakan,teladan,pertuturan n cara hidup.
3.       Umat islam terlalu banyak bergelumang dalam keseronokan.
4.terlampau mewah.
5.ibu melahirkan tuannya.
6.bangunan mencakar langit.
7.kumpul harta sebanyak mungkin.
8.tipu menipu dalam perkara dunia.
9.selalu bertengkar dalam hal remeh-temeh yang sepatutnya boleh dimaafkan.
10.riba' wujud.
11.ramai orang minum arak dan menamakannya bukan arak.
12.orang baik terlampau sikit,malah orang jahat terlampau ramai.
13.golongan lelaki macam perempuan,dan sebaliknya.
14.berlaku peperangan demi peperangan.
15.gadai agama demi dunia.
16.anak-anak derhaka kepada ibu bapanya.
17.suami terlalu tunduk kepada isterinya sendirinya sendiri.
18. minuman keras tersebar luas.


erm..tu je lah yang aku ingat..
actually tu bukan sajaje mengundang bala,malah mengundang kiamat kecil..
takut woo..
so people,tak takut ke dengan Allah??
jangan cakap je takut tapi tak buat pun apa yang Allah suruh..
Allah bagi kerja senang je kat kita..
so buat apa nak lengah-lengahkan?
kita tak tahu bila kita mati..
nak tunggu tua ke baru nak wat amal jariah??
fikir sikit lah ye tuan-tuan.. 

0 dedaun pudina: